Tibelina

Tibelina

Om bloggen

Jag kommer att skriva och tipsa om hur man kan giftminimera vardagen utefter egna erfarenheter samt sammanfatta källor som jag tycker är intressanta i sammanhanget. Bloggen utgår från mig själv och är till en början mest tänkt att samla information för mig själv och personer i min omgivning men vi får se hur det utvecklas!

Naturlig förlossning

Gravid & barnPosted by Elin Tiberg Thu, April 23, 2015 13:28:47

Vägen till en naturlig förlossning

Träna gravidyoga i minst 10min ca 4-5ggr i veckan under hela graviditeten. Youtube har bra alternativ.

Lyssna/träna också på avslappning. Författaren och barnmorskan Gudrun Abascal har en avslappnings-cd som också finns på http://www.manpocket.se/amfsga/

Mental träning. Läs på och lär känna dig själv och anpassa träningen efter din personlighet och dina egna rädslor. Författaren och barnmorskan Gudrun Abascal skriver bra böcker.

Smörj kroppen och mellangården. Olja finns bland annat hos Weleda.

Träna knipövningar.

ANDAS!

Förlossningsyoga finns att beställa på dvd billigt och så lånade jag en dvd på biblioteket med förberedelser såsom andning, krystning, övningar och massage. En bra övning tycker jag är att träna att andas och slappna av medan det gör ont. Jag brukade sitta på mina fötter med tårna böjda mot mattan. Det gör väldigt ont på mig i alla fall! Hellre det än att klämma låret som de egentligen tipsar om, då slipper jag blåmärken.

Testa TENS-apparat innan. (Vi hyrde en av barnmorskan för 400kr och vi fick ha kvar den tills 2 veckor efter födelsen.)

Ta hand om barn

Gravid & barnPosted by Elin Tiberg Sat, January 31, 2015 20:40:40

Råd som jag har saknat hos barnmorskan:

Jag antar att det är, som min barnmorska uttryckte senast, så att jag tänker mycket längre än de flesta i dessa frågor.

Influensa-, och barnvaccinationer

Barnmorskan rekommenderar ofta att du ska vaccinera dig som gravid. Dock fick jag ingen information alls om detta utan det var endast reklamplanscher som var uppsatta på väggarna hos barnmorskan som gjorde mig påmind om att ta ställning i frågan. Eftersom det är en stor och viktig fråga för mig hade jag uppskattat om man hade kunnat få någon typ av information. Socialstyrelsen har ett faktablad ”vaccination- faktablad för gravida” och det även går även att hitta mer information om vaccinet hos www.lakemedelsverket.se och www.folkhalsomyndigheten.se. Jag upptäckte dock nu att de har tagit bort det mesta som talar emot vaccin - så läs gärna andra källor också för att få en korrekt helhetsbild. Vaccin innebär risker och är i många fall dessutom ett ofullständigt skydd. Dessutom är det många gånger en relativt liten risk att bli smittad av just den sjukdomensom vaccinet avser att skydda emot. Se föreläsningar med Linda Karlström exempelvis http://youtu.be/0rdn11LtnhE. Jag har även läst boken "vaccinationer: risker och skador" för att kunna ta ställning i frågan.

Livsmedelsverket är lag men varför ges ingen information om Kemikalieinspektionen?

Livsmedelsverkets råd är något som de flesta gravida följer mer eller mindre slaviskt, men hur är det med giftiga kemikalier? Trots att det i många fall kan vara ännu mindre hälsosamt att utsätta sig själv och barnet för dessa så talas det inte så mycket om dem. I dagens samhälle är det dock omöjligt att inte utsättas för farliga kemikalier eftersom de är ämnen som finns överallt omkring oss, men man kan alltid göra något. I Danmark informerar de gravida om detta hos barnmorskan. Jag rekommenderar broschyren ”kemikalier i barns vardag” som finns på kemikalieinspektionens hemsida www.kemi.se. Den ger lagom mycket information utan att skapa ångest. Den borde finnas tillgänglig för läsning hos barnmorskan.

K-vitamin injektion

Jag fick reda på detta av en slump och tycker att alla föräldrar har rätt att bli informerade om att detta ges till bebisen med hänvisning till www.Fass.se om man vill veta mer om preparatet. Många föräldrar verkar inte ens veta om att deras barn har fått det.


Jag har i tidigare inlägg skrivit lite mer om dessa områden ovan för den som vill läsa mer.

Örter att undvika under graviditet och amning

www.naturmedicinska.se/oumlrter-vid-graviditet-och-amning.html


Barnsäkerhet

Konsumentverket www.konsumentverket.se har en broschyr "Säkra barn - trygga föräldrar" som är bra och som även hänvisar till andra källor (länkar) om man vill läsa mer. Visade sig sedan att BVC erbjöd kurser i HLR vilket är bra. Bra instruktionsvideor finns också på nätet, glöm inte att titta på dem!

Jag hoppas att detta kan hjälpa någon att få den grundinformation som behövs för att ta ställning till om man vill veta mer inom området eller inte. Framförallt för dem som (så som jag var tidigare) bara tar till sig information som man blir serverad och tycker att det som inte informeras om inte borde vara av stor vikt. Till er serverar jag nu lite information så att ni slipper googla och leta! smileyBabyprodukter

Gravid & barnPosted by Elin Tiberg Fri, January 23, 2015 17:30:00

Bilder från boken: "Den onda badankan"

KLÄDER och TEXTILIER
GOTS- märkta kläder är det bästa alternativet då är ekologiskt och testat i hela produktionen, även beredning och färgning. Soil Association organic standard är en brittisk märkning som också ställer höga krav enligt GOTS -standard.

Åhlens, Lindex, Kappahl, Polarn & Pyret kan ha GOTS-märkt. Titta på märkningen inuti plagget eftersom många butiker har en förmåga att fuska med papperslapparna som hör till plagget. Det lockas med bra miljöval, ekologiskt eller organic som reklam men sedan visar det sig, om man läser mer noggrant, att bra miljöval i ena fallet består av återvunnet material vilket kanske är bra ur miljösynpunkt men kan innebära mer kemikalier. Organic eller eko-märkning kan i en del fall innebära att endast några få procent är ekologiskt så som sagt läs inuti plagget.

100% ekologiskt kan innebära att resten av produktionen (exempelvis färgning av plagget) kan innehålla farliga kemikalier så välj i så fall neutrala färger eller plagg som inte sitter närmast kroppen. Allra bäst är att handla från butiker som fokuserar på GOTS-märkning. Se tips på varumärken och butiker nedan.

Som andra alternativ är Öko-Tex märkning ok ur giftsynpunkt, då det är testat för att inte innehålla skadliga eller hälsovådliga kemikalier (över gränsvärden), dock behöver inte framställningen vara ekologisk. Märkningen finns både på polyester och bomull.

För att jämföra de olika märkningarna se exempelvis:
http://www.sverigeskonsumenter.se/Ingen-blaser-mig/Tank-pa-miljon/Markningar/Miljomarkningar/
Läs mer om märkningarna:
http://www.greenstrategy.se/hallbart-mode/hallbar-kladkonsumtion/miljocertifieringar/

Ett annat alternativ är begagnade kläder, med undantag för plasttryck, plastiga syntetkläder, metallinslag, pvc, gore-tex och syntetfleece.

Ull är ett bra material som andas men se till att det är ekologisk obehandlad ull och inte superwasch där plagget är behandlat för att klaras av att tvättas i högre grader. Läs mer om detta på http://saraseviga.blogspot.se/2014/12/ekologisk-obehandlad-ull.html?m=1

LEKSAKER
Undvik alla typer av plastleksaker och syntetmaterial. Begagnade leksaker kan vara ännu sämre ur giftperspektiv. Träleksaker kan innehålla skadliga färger. CE-märkningen är en början men det bästa är att handla leksaker från butiker som fokuserar på giftminimering och då finns de flesta på nätet än så länge. Tips på butiker kan du läsa nedan.

Tips på klädmärken:

Blå tomat, Näva, Dyno, Maxomorra, Mini Rodini, Naturest Purest, New Generals, Geggamoja, Katvig, Living Crafts, Frugi, Green baby, Organics for kids, People tree, Bishopston Trading, Piccadilly, Tatty Bumpkin, La Queue DU Chat, Serendipity, Green tex, Bamboo Baby.

Återförsäljare:

I Göteborg omkring kaserntorget finns flera butiker med ekologiska produkter exempelvis:

- Ecostore (mat, hudprodukter, blöjor på Ekelundsgatan 4)
- Tummelisa (liten butik med leksaker från bland annat ekoleko vid grönsakstorget)
- Mini Rodini (Vallgatan 22)
- Gobidust (stickade kläder på Vallgatan 19)
- Emma & Malena (liten butik med delvis ekologiskt barnsortiment på Vallgatan 4)

- www.ekogarderoben.se (Blå tomat, Katvig, Living Crafts, Organics for kids m.fl.)
- www.littlebloom.se (Blå tomat, Katvig, New Generals, DUNS, Minimundus m.fl.)
- www.madeforkids.se (Blå tomat, Katvig, Minimundus m.fl.)
- www.naturekids.se (Living Crafts, Frugi, Serendipity m.fl.)
- www.oiidesign.se (Geggamoja, Katvig, Mini Rodini m.fl.)
- www.petit-barnklader.se (Bishopston Trading, Piccadilly, Tatty Bumpkin, Green baby, Organics for kids, Katvig, Piccadilly, Tatty Bumpkin m.fl.)
- www.ekotextil.se (Näva)
- www.nostebarn.se (ull)

- www.ekoleko.se
- www.rekolek.se
- www.laplandecostore.se
- www.medvetenmini.se
- www.ekotjusigt.se
- www.kokobello.se
- www.minimundus.se
- www.lillekatt.se
- www.medvetna.se


Sammanfattning:

BABYKLÄDER, TYGER OCH GOSEDJUR
☐ I första hand GOTS- certifierade naturmaterial
☐ I andra hand Oeko-Tex- certifierade (Öko-Tex) ekologiska naturmaterial
☐ I tredje hand annat Oeko-tex-märkt
☐ I fjärde hand annat ekologiskt/miljömärkt
☐ Övrigt: Begagnat och urtvättat (helst utan sköljmedel)

LEKSAKER OCH BABYPRODUKTER
☐ Undvik plastleksaker, främst mjukplast och sådant som luktar
☐ Undvik främst plasterna nr 3 - PVC (Polyvinylklorid/Vinyl), 6 - PS (Polystyren)
och 7 - PC (Polykarbonat) (Detta gäller även andra produkter än leksaker)
☐ Undvik leksaker som är inköpta före år 2007
☐ Köp bara produkter som är tillverkade i Europa
☐ Produkterna ska vara CE-märkta och följa reglerna i Leksaksarkivet
☐ Sök efter produkter på www.healthystuff.org alternativt Rapex-registret

Jag köper begagnat i 100% naturmaterial men köper jag nytt vill jag helst ha GOTS-märkt. Andrahandsvärdet på dessa är betydligt högre så den egentliga kostnaden behöver inte bli så mycket högre om man kombinerar dessa två alternativ jämfört med att köpa nytt icke eko. Det viktigaste är att hitta en nivå som fungerar för just dig!

Vaccin och läkemedel

Gravid & barnPosted by Elin Tiberg Fri, January 23, 2015 16:08:03

Amalgam i tänderna

Jag frågade min barnmorska angående amalgam i tänderna – hur farligt är det? Svaret var att det inte är någon fara, med motiveringen att det är många som har mycket amalgam i tänderna. (?)

I boken ”Kärnfrisk familj” tipsar författaren om sidan www.amalgamskadefonden.se som hänvisar till de bästa tandläkarna med specialkompetens för amalgamsanering samt de senaste forskningsrönen. Då det är ett farligt ingrepp så måste det göras rätt för att det inte ska göra större skada än nytta. Kvicksilver anses också vara den metall som inte har några säkra nivåer i kroppen, utan är skadlig även i mycket små doser. Samma författare tipsar också om läkarföreningen för integrativ medicin där de har en helhetssyn på människans hälsa och hur sjukdomar påverkas av psykiska, fysiska, sociala och miljömässiga faktorer.

Eftersom man inte ska göra en amalgamsanering när man är gravid så får jag helt enkelt hoppas på det bästa i detta fallet. Selen ska tydligen kunna binda kvicksilveratomer och oskadliggöra dem så det får bli mycket selenrik kost.

Influensavaccin eller inte? 2014- 10-27

Den stora frågan just nu är hur jag ska göra med vaccinering. Informationen som jag hittills har fått är att influensan förväntas ”slå till med hårdare kraft” den här vintern än de senaste. Skillnaden är också att även friska, unga människor kan drabbas allvarligt. Gravida rekommenderas att vaccinera sig, framförallt i slutet av graviditeten. Det verkar inte vara större risk för att bli smittad än för andra, men däremot kan den som är gravid drabbas 4ggr (?) hårdare, vilket kan påverka bebisen och så klart min ork att ta hand om oss. Självklart vill jag skydda mig och min lilla från detta samt att det känns som att det kan vara bra att bebisen har ett svagt skydd från mig då h-n är nyfödd och inte kan vaccineras själv.

Nackdelarna är ju så klart innehållet. Här läser jag om kemikalier och rensar mitt hem på gifter så gott jag kan så det skulle ju ta emot enormt att spruta in något främmande i kroppen frivilligt. Hur påverkar det mitt lilla liv i magen? Detta känns som en fruktansvärt svår fråga där jag får dåligt samvete vad jag än gör eftersom jag inte har facit i hand.

Jag har varit på vårdcentralen och frågat efter innehållsförteckning men blev ombedd att ställa mig i kö för vaccin så att en sköterska kan berätta vad det är för innehåll. Risken är ju då att personen är partisk och rekommenderar vaccinet med inställningen att det inte ska vara någon fara, ”du är ju i riskgruppen och bör vaccinera dig”. I väntan på nästa patient är nog risken också stor att de bara blir stressade och irriterade, men har jag inte rätt att få veta vad de sprutar i mig?!

Sökte andra gången på vårdcentralen idag men på grund av ett hårt tryck med sjukdom och många som vaccinerar sig just nu lät hon inte överförtjust över att jag skulle komma med mina ”jobbiga” frågor och slösa på deras tid. Så vad gör jag nu? Jag har hittat information på läkemedelsverket om olika vaccin så i morgon ska jag ringa och fråga om namnet på det vaccin de använder sig utav så att jag kan plugga vidare. Jag känner att det är viktiga val som måste kännas rätt men jag är så trött och hade önskat att någon pålitlig person kunde ta över och säga vad jag ska göra. Suck!

Influensavaccin 2014- 10- 31

Nu har jag tagit reda på att vaccinet heter Vaxigrip och jag har lagt ut innehållsförteckningen (som jag hittade på www.lakemedelsverket.se) på olika facebook-sidor för att få mer tips råd och information. Just detta vaccin verkar inte innehålla en massa tungmetaller utan mest olika typer av salter men jag känner mig ändå tveksam. Enligt den statistik jag läste på folkhälsomyndigheten (”Frågor och svar om säsongsinfluensa”) så är det ca 5 % som insjuknar i influensan och vaccinet ger heller inget hundraprocentigt skydd utan skyddar ca 5-8 av 10. Dessutom finns det en massa skräckexempel att läsa om på www.vaccin.me angående biverkningar.

Man märker direkt när någon har tagit ställning till att de är för eller emot för då blir det lite väl mycket propaganda utan förklaringar. Nästa steg är att prata med någon på östra sjukhuset, vilket jag blev hänvisad till av vårdcentralen. Hoppas på att jag ska kunna ta ett beslut också.

Influensavaccin 2014-11-28

Jag har egentligen inte tagit något aktivt beslut men det tar emot att spruta in kemikalier i kroppen. Genom att tvätta händerna ofta och inte ta mig i ansiktet samt att fortsätta äta nyttigt hoppas jag att mitt immunförsvar ska kunna klara detta. Vid minsta febersymptom kommer jag att kontakta vården. Ju fler negativa biverkningar jag läser om vaccin desto mer tveksam blir jag till dem. Ska kolla med barnmorskan på måndag om det kan vara aktuellt att ta d-vitamin, vilket kan förstärka immunförsvaret då det är risk för brist under den här mörka delen av året när vi inte får så mycket sol på oss.

D-vitamin 2014-12-19

D-vitamin (d-vitaminolja från DunMedic) inhandlades på apoteket men efter att ha tagit dropparna i tre dagar (jag köpte droppar för att testa innan jag ger mitt barn sedan) så fick jag extremt ont i magen vilket jag misstänkte kunde ha med dem att göra. Jag började ta dropparna i ett glas vatten i stället för att ta dem direkt på en sked och det har fungerat betydligt bättre för magen.

K-vitamin 2015-01-13

Alla barn får vid födseln en injektion i muskeln utav syntetiskt K-vitamin. Jag läst en hel del om detta och har kommit fram till att jag inte vill ge denna injektion (som även innehåller en hel del obehagliga kemikalier) utan tar med naturligt K1-vitamin. Jag ville diskutera detta med en barnläkare men det var mycket svårt att få tag i någon som var insatt i frågan, jag blev först bara slussad mellan barnmorska, sjukvårdsupplysning, förlossning, neonatalavdelning. Slutligen blev jag informerad om att någon skulle ringa upp. Då ingen ringde så blev jag tvungen att kontakta dem igen. Läkaren sa att ”just det, jag hade ett meddelande om att jag skulle ringa någon om k-vitamin – det måste ha varit du!” . Så vanligt verkar det alltså inte vara att man ifrågasätter det som sprutas in i våra barn på rutin. Efter samtal med läkaren fick jag inte så mycket mer information än att han inte kunde rekommendera någon annan lösning utan att det var att ta k-vitamin eller inte som gällde. Han menade att det i regel inte behövs till friska barn men hans motivering till att ta injektionen var att det är lätt att annars anklaga sig själv om något skulle hända. Trots att blödningar ändå sker, så kan man lätt tänka tanken att ”tänk om jag hade kunnat förhindra det med att ta injektionen?”

Jag har nu i alla fall beställt K1-vitamin från Vitapost i tablettform (hittade inget K1 i droppform) som vi tar med oss så får vi se hur vi gör. Vi har sagt att vi tar sprutan om det sker några komplikationer, inte annars.

Anledningen till att jag inte vill ta injektionen är på grund av att det är ett syntetiskt k-vitamin som ges, vilket inte är bra att överdosera och dosen som används är hög (1mg). Rekommenderad daglig dos k-vitamin är 1mikrogram per kilo vikt.

Tips på informativa internetsidor är www.newsvoice.se och artikeln ”K-vitamin till nyfödda behöver ej injiceras enligt läkare – ge det till modern innan födsel i stället” som är från 2015-01-04, alltså aktuell i mitt fall. Lyssna även på filen!

Även Wikipedia, 1177, Fass och Alternativjournalen ger bra information, men se till att studera så många olika källor som möjligt. Undvik att bara läsa forum på nätet och skapa dig en egen åsikt som även är baserad på fakta.

Synticinon

Detta är ett syntetiskt oxytocin som ges i dropp för att livmodern ska dra ihop sig efter förlossningen, för att sätta igång förlossningen eller som nässprej för att få en fungerande amning. (1177) Det kan vara aktuellt att tillföra om inte amningen kommer igång, annars tillverkas oxytocin av stimulering utav bröstvårtorna.

Verkar relativt ofarligt tycker jag men jag har inte läst så mycket i ämnet. Jag skulle mycket hellre ta detta värkstimulerande dropp om jag tvingas sätta igång en förlossning än att utsätta mig för läkemedel som Cytotec (vilket även används vid abort och jag har även hört en del hemska komplikationer, dock inte heller något ämne som jag har studerat närmare).