Tibelina

Tibelina

Om bloggen

Jag kommer att skriva och tipsa om hur man kan giftminimera vardagen utefter egna erfarenheter samt sammanfatta källor som jag tycker är intressanta i sammanhanget. Bloggen utgår från mig själv och är till en början mest tänkt att samla information för mig själv och personer i min omgivning men vi får se hur det utvecklas!

Köket

GiftminimeringPosted by Elin Tiberg Sun, March 29, 2015 13:15:34

Bild från boken: "Den onda badankan"

* I de flesta konservburkar av bleckplåt men även i aluminiumburkar finns det en skyddande lack på insidan som innehåller bisfenol A som kan hamna i maten. KRAV tillåter inte detta lack i sina konservburkar sedan 2012 men informationen verkar inte ha nått fram till alla producenter ännu (ex. Markatta).

* Tetra Pak innehåller inte bisfenol A men däremot polyeten och/eller polypropen och aluminium samt att de badas i väteperoxiden (som exempelvis bleker hår) för att bli rena innan maten fylls i.

Här kan du få tips om vilka produkter som innehåller bisfenol: www.kemikaliesmart.se/kemialiesmart-guide/bisfenol-guide/

* I glasburkar kan ftalater vandra över i maten från burklock med PVC (framförallt i burkar som innehåller olja enligt en undersökning?)

* Anilin kan finnas i plastredskap så välj de som är märkta med gaffel- och glas-symbolen eftersom det är avsedda för livsmedel. Se framförallt upp med repiga och äldre matförvaringskärl i plast. Alternativet är att använda trä eller metallredskap.

* Använd inte aluminiumkastruller och teflonstekpannor. Teflon innehåller perfluorerade ämnen och är giftigt. Rostfritt stål för livsmedel 18/8 eller 18/10 läcker ej ämnen till maten till skillnad från aluminium (som läcker främst vid sura livsmedel.) OBH Nordica har en keramik-kollektion vid namn Eco Kitchen men dessa verkar funktionsmässigt sämre enligt vissa konsumenter som jag har varit i kontakt med på sidan ”Giftfria barn” på facebook. Gjutjärn ger extra järn i maten och är också ett bra alternativ.

* Köp miljömärkt bakplåtspapper som inte innehåller fluorkarboner.

* Undvik matolja i plastförpackning då fettet kan lösa ut kemikalier.

* Undvik skärbrädor i plast och ersätt med glas eller trä (men tänk på att om de består av ihoplimmade träbitar så kan limmet innehålla skadliga ämnen).

* Stavmixer kan läcka klorparaffin enligt en undersökning (www.su.se/polopoly_fs/1.207640.1413897903!/menu/standard/file/Rapport%20Klorparaffiner%20i%20stavmixrar%255B2%255D.pdf) men några modeller som ansågs vara ok var: Bosch MSM6B100, OBH Nordica Chili 6707, OBH Nordica Indigo 6712 och Philips Pro mix HR 1607/08

* Förbud mot bisfenol A i nappflaskor kom 2011 så släng alla som är tillverkade innan dess. Nappflaskor som återanvänder barnmatsburkar finns hos Keepjar. Du köper då till själva napparna som går att skruva på de olika barnmatsburkarna.

Både livsmedelsverket och Europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA kontrollerar regelbundet halten bekämpningsmedel i frukt och grönt. Handla ekologiskt och undvik tillsatser i maten så gott det går. Läs mer om detta i inläggen om kost & hälsa.