Tibelina

Tibelina

Om bloggen

Jag kommer att skriva och tipsa om hur man kan giftminimera vardagen utefter egna erfarenheter samt sammanfatta källor som jag tycker är intressanta i sammanhanget. Bloggen utgår från mig själv och är till en början mest tänkt att samla information för mig själv och personer i min omgivning men vi får se hur det utvecklas!

Magproblem

Kost & hälsaPosted by Elin Tiberg Sat, November 21, 2015 17:50:04
Magproblem och kost som medicin

Jag har under lång tid haft problem med magen och har varit många turer till vårdcentraler utan resultat. De har ordinerat att dricka mer vatten, äta mediciner och jag har blivit tillsagd att jag har en känslig mage som jag får leva med. Tester visade ingen glutenintolerans men att jag hade en inflammation. Inget följdes upp därefter så jag fick återkomma igen något år senare. Svaret blev ännu fler utskrivna mediciner utan svar. Jag har testat mig fram på många olika sätt under över 10 års tid men nu har jag äntligen funnit något som fungerar för mig! Att ändra kosten till "Clean eating". Mer om detta i separat inlägg.

Vad kan du själv göra för att ta reda på dina magproblem? Läs böcker som "Magstarkt" av Martina Johansson. Den lägger äntligen pusselbitarna på plats för mig vad det gäller magproblem. Hon nämner bland annat följande tester:

Ph-värde - är det högt/basiskt eller lågt/surt? En försurad kropp har sämre immunförsvar och kan leda till bland annat candida och cancer. Testa urin och saliv.

Hög eller låg nivå av magsyra - testas genom blodprov eller hårmineralanalys. Enligt boken "Grönt för livet" är även färgad urin från exempelvis rödbetor ett tecken på låg magsyra, vilket är vanligt, men sällan testas inom vården. Det kan ge problem med matsmältning och näringsupptag och leda till många olika hälsoproblem. Nivån minskar med åren men också på grund av överätande, kemikalier och stress.

Läckande tarm - Går att se genom att dricka någon typ av sockerlösning med mannitol och laktulos för att sedan ta urinprov (för att se om lösningen har läckt igenom tarmen då den ena lösningen annars inte bör finnas i urinen). Själv frågade jag läkaren om testet och hon menade att de läst om det men att hon inte hade varit med om att de testat det. (?!) Exempel IBS

Dåligt fungerande tarmflora - om pulsen ökar mer än 16 slag efter måltid så kan det bero på histaminintolerans.

Kosten är sedan det viktigaste för att läka kroppen. Se separat inlägg om hälsosam kost.